Hoe voorkom je de post-vakantiedip? 5 gouden tips - Dit is Italië (2024)

Nog niet zo lang geleden voelde je de opwinding van je naderende vakantie, terwijl je nog druk bezig was met de laatste kantoorverplichtingen. En nu zit het er alweer op. Terwijl je naar het espressoapparaat sjokt, droom je nog even weg van die ontspannen tijd in dat Italiaans landhuis met zwembad, van de luie dagen aan het meertje of van je avonturen op de Italiaanse camping. We weten allemaal dat die sombere post-vakantiedip ons snel te grazen neemt. Ontdek hier hoe je deze dip kunt voorkomen of omzeilen.

1. Begrijpen en vermijden van de dip

Iedereen is bekend met de ‘after-holiday-dip’, die onprettige periode na een vakantie waarin je terugkeert naar de dagelijkse sleur en hevig terugverlangt naar de vakantie. Onderzoek toont aan dat maar liefst 60% van de mensen hier last van heeft. Vooral de gedachte aan werkhervatting stemt ons somber.

Gelukkige momenten worden gedreven door hormonen zoals dopamine, endorfine en serotonine. Ze sturen positieve gevoelens door ons lichaam. Hoewel vakanties ons deze geluksstofjes laten ervaren, kunnen ze na de vakantie uit balans raken, wat de post-vakantiedip in de hand werkt. Stress speelt hierin een belangrijke rol. Hoe kun je deze balans herstellen en de dip voorkomen?

De juiste voorbereiding is de sleutel om soepel terug te keren na een vakantie. Je hebt er niet veel aan als je inmiddels al teruggekeerd bent, maar onthoud het dan voor de volgende keer.

Zorg ervoor dat je taken vooraf afrondt en je collega’s goed instrueert over je afwezigheid. 3 weken voor vertrek beginnen met voorbereiden, 2 weken voor vertrek overdragen aan collega’s en 1 week voor vertrek je werk afronden, helpt je een stap voor te zijn bij je terugkeer. Een goede voorbereiding maakt het verschil tussen een vlotte hervatting en een stressvolle terugkeer.

2. Slim opstarten na je vakantie

De manier waarop je begint na je vakantie is net zo belangrijk als je voorbereidingen ervoor. Hier zijn enkele stappen om je opstart soepel en stressvrij te maken:

  1. Beetje bij beetje: geef jezelf een dag of 2 na je vakantie om weer in de werkmodus te komen. Duik niet meteen in je mailbox, maar gebruik de eerste dag om je prioriteiten te evalueren en met collega’s te praten over wat er is gebeurd terwijl je weg was. Dit helpt je sneller bij te praten en je mailbox minder overweldigend te maken. Sommige zaken uit je inbox staan namelijk al lang niet meer ‘in de fik’.
  2. Projecten opvolgen: praat met collega’s die jouw werk hebben overgenomen en bespreek de voortgang van projecten. Dit geeft je inzicht in waar je moet bijspringen en waar je kunt delegeren.
  3. Begin met de makkelijke taken: normaal gesproken moet je de koe bij de hoorns vatten en je als eerste op de moeilijke taken richten, maar niet als je net terugkomt van vakantie. Doe eerst wat makkelijke taken om een beetje in het ritme te komen.
  4. E-mailstrategie: val niet meteen aan op je inbox. Neem de tijd om alle e-mails te bekijken en organiseer ze in relevante categorieën voordat je begint met beantwoorden. Hierdoor voorkom je een chaotische en gestreste benadering.

3. Gebruik dit moment van reflectie

Tijdens de periode van je vakantie creëer je een tijdelijke afstand van je professionele taken. Na je terugkeer, beschouw je deze taken vaak met een frisse blik.

Zie het als een frisse start. De vakantieperiode biedt een uitgelezen kans om terug te blikken op je werk. Wat verloopt positief, wat kan verbeterd worden en welke veranderingen ambieer je? Tijdens je ontspanning kunnen eveneens talloze waardevolle ideeën opborrelen. Leg deze ideeën vast en zet ze actief om in daden zodra je vakantie voorbij is.

Als het vooruitzicht om weer aan het werk te gaan (heel) onplezierig aanvoelt, zou dit een indicatie kunnen zijn dat het moment is aangebroken om te overwegen van baan te veranderen.

Het is waardevol om jezelf af te vragen wat precies de bron is van dit gevoel. Wordt dit veroorzaakt door je collega’s? Ligt de oorzaak bij je werkgever? Of zijn er specifieke taken die je met aanzienlijke weerstand benadert?

Het is de moeite waard om de knelpunten te identificeren die de vreugde in je werk belemmeren. Weet je niet of je huidige baan nog past of twijfel je over de richting van je professionele carrière? Ga eens praten met een loopbaancoach, die je aan diepere inzichten kan helpen. Zodat je zelf de stap naar verandering kunt zetten.

4. Houd het vakantiegevoel vast met creatieve herinneringen

Herinneringen van je vakantie kunnen een positieve invloed hebben op je humeur en algemeen welzijn. Verwerk je vakantieherinneringen op een creatieve manier om dat vakantiegevoel langer vast te houden:

  1. Fotoboeken en compilaties: maak gebruik van foto’s en filmpjes die je hebt gemaakt om een tastbare herinnering te creëren. Je kunt een fotoboek maken en dat af laten drukken, een digitale compilatie samenstellen of gewoon enkele hoogtepunten op sociale media delen.
  2. Dagelijkse vakantieherinnering: stel een vakantiefoto in als bureaubladachtergrond of zet een ingelijste foto op je werkplek. Zo blijf je elke dag herinnerd worden aan die ontspannen tijden.
  3. Souvenirs: doe iets met de souvenirs de je hebt meegenomen. Maak een kunstwerk van steentjes of schelpen of hang een kunstwerk op in een mooie lijst. Je kunt ook een souvenir meenemen naar je werk, als dat helpt!

5. Zet het vakantiegevoel thuis voort

De overgang van vakantie naar dagelijkse routine kan lastig zijn, maar je kunt bewust tijd inplannen om te genieten van dingen die je tijdens je vakantie hebt gemist. Zelfs als je dit jaar geen vakantie (in Italië) hebt gepland, kun je nog steeds van een vakantiegevoel genieten.

  1. Waardeer thuis: denk aan de dingen die je hebt moeten missen tijdens je vakantie, zoals tijd doorbrengen met familie en vrienden, je eigen bed, badkamer of tuin of genieten van bepaalde (Italiaanse) lekkernijen. Zo verander je je perspectief op het thuis zijn.
  2. Begin iets nieuws: zoek het in een nieuwe hobby, sport of ga aan de slag in huis of tuin. We geven we je graag wat tips om je huis voor het najaar wat in Italiaanse sferen te brengen.
  3. Pas vakantie toe in je dagelijkse routine: als je genoten hebt van buiten zijn tijdens je vakantie, kun je proberen om vaker buiten te lunchen of wandelingen te maken tijdens je pauze. Als het lezen van boeken je hielp om te ontspannen, is het een goed idee om regelmatig tijd vrij te maken in je dagelijkse schema om wat leesmomenten in te lassen. Zo maak je ook de rat race iets meer ontspannen.
  4. Plan vooruit: kijk vooruit en plan alvast je volgende uitje of vakantie. Het vooruitzicht van een nieuwe trip kan je helpen om je stemming positief te houden en je te focussen op toekomstige avonturen.
  5. Toerist in eigen land: verken je eigen omgeving alsof je een toerist bent. Boek een overnachting in een lokaal hotel, bezoek nieuwe plekken en geniet van de geneugten van een leuke stad in Nederland, België of Duitsland.
  6. Digitale detox: zet je werktelefoon en e-mail enkele dagen volledig uit. Ervaar de vrijheid van geen verplichtingen hebben en geef jezelf een welverdiende pauze.
  7. Verbind (opnieuw) met vrienden en familie: als je vakantie je een verlangen heeft gegeven naar meer betekenis in je leven, zoek dan contact met de mensen die belangrijk voor je zijn. Verbondenheid is een integraal onderdeel van ons leven, en vakanties zijn vaak een tijd van diepe verbinding met degenen die we bezoeken of die degenen met wie we reizen.

Wat zijn jouw strategieën die het beste helpen om te gaan met de overgang van ontspanning naar dagelijkse routine en om de post-vakantiedip te voorkomen? We horen graag hoe jij fris en energiek blijft terwijl je weer aan de slag gaat!

Hoe voorkom je de post-vakantiedip? 5 gouden tips - Dit is Italië (2024)

FAQs

Wat te doen tegen vakantiedip? ›

Die vakantiedip kun je op verschillende manieren aanpakken gelukkig.
  1. Neem extra dagen vrij. Het beste wat je kunt doen is ervoor zorgen dat je nog een paar vrije dagen hebt voordat je vakantie voorbij is. ...
  2. Zorg voor een goede overgang. ...
  3. Ben en blijf lief voor jezelf. ...
  4. Denk aan jouw gezondheid. ...
  5. Nagenieten.
Dec 27, 2023

Hoe lang duurt after holiday dip? ›

Meestal duurt de dip zo'n twee weken en dan komen de geluksstofjes als dopamine en endorfine weer terug. Die zijn namelijk na je vakantie uit balans.

Wat doen na vakantie? ›

De 10 tips voor een frisse start na je vakantie
  1. Houd prettige vakantiegewoontes zoals lezen en bewegen aan. ...
  2. Zet goede voornemens om in een concreet stappenplan. ...
  3. Wil niet te veel tegelijk. ...
  4. Begin de dag met de belangrijkste taak. ...
  5. Houd je eerste werkdag vrij van afspraken. ...
  6. Neem tijd om even te acclimatiseren.

Hoe voorkom je dat je aankomt op vakantie? ›

Wat moet je doen als je niet wilt aankomen op vakantie?
  • Eet niet te veel koolhydraten. ...
  • Gebruik een kleiner bord. ...
  • Voorkom veel calorieën in je drinken. ...
  • Zorg voor vezels in je voeding. ...
  • Zorg voor goede afwisseling van inspanning en ontspanning. ...
  • Sport en beweeg wanneer je kunt.
Jul 15, 2022

Hoe zorg je ervoor dat je niet aankomt op vakantie? ›

Tips om niet aan te komen tijdens je vakantie
  1. Tip 1: Beweeg iedere dag een beetje extra. ...
  2. Tip 2: Probeer maaltijden met veel vetten te mijden. ...
  3. Tip 3: Eet je niet iedere keer helemaal vol. ...
  4. Tip 4: Drink meer water dan je thuis doet. ...
  5. Tip 5 : Wees je bewust van de producten die je eet.
Jul 22, 2020

Waarom dip na vakantie? ›

De reden dat je na je vakantie vaak extra uitgeput en gedemotiveerd bent om weer aan het werk te gaan, komt omdat de geluksstofjes in je hersenen uit balans zijn. Geluksstofjes zoals dopamine, endorfine en serotonine worden aangemaakt door je lichaam en zorgen ervoor dat je je goed voelt.

Hoeveel dagen vakantie heb je nodig? ›

Volgens de psychologe is één week vakantie niet voldoende. Wil je echt tot rust komen, dan heb je minimaal acht (!) dagen nodig om bij te komen en niet met je werk bezig te zijn. Na de achtste dag kun je alles pas loslaten en de stress van je afschudden.

Waarom ben ik zo moe na vakantie? ›

"Door tijdens je vakantie te rusten, te sporten en te ontspannen krijg je meer van dat soort hormonen", legt De Mönnink uit. "Maar zodra je terugkomt en weer het ritme van alledag oppakt, dan worden die hormonen weer afgebroken. En het kan goed dat je daardoor weer slechter slaapt."

Wat te doen als je je verveelt op vakantie? ›

Zeg maar: bye, verveling.
  1. Ga wandelen. Wandelen is zo makkelijk. ...
  2. Doe aan vrijwilligerswerk. NokNok-ers vinden het leuk om anderen te helpen tijdens hun vakantie. ...
  3. Ga kamperen in de buurt. ...
  4. Vertrek op 'taalkamp'. ...
  5. Hou je hoofd cool. ...
  6. Zorg voor feel good. ...
  7. Ga picknicken in het park. ...
  8. Doe een opruimactie in de buurt.

Waar moet je op letten als je op reis gaat? ›

11 tips voor als u op reis gaat
  • Het hoogseizoen om te reizen is weer aangebroken. ...
  • Raadpleeg onze reisadviezen. ...
  • Schrijf u in op Travellers Online. ...
  • Zorg voor geldige reisdocumenten. ...
  • Breng uw vaccinaties in orde en denk aan uw gezondheid. ...
  • Zorg dat u goed verzekerd bent. ...
  • Informeer u over de betaalmogelijkheden.
Jun 5, 2023

Hoe kom je echt tot rust op vakantie? ›

8 tips om volledig te ontspannen op vakantie
  • Zorg dat je vakantie lang genoeg is. Twee weken is echt een minimum om je lichaam en geest tot rust te laten komen.
  • Maak een lijstje van wat je niét mee mag meenemen. ...
  • Blijf in het moment. ...
  • Laat los. ...
  • Kijk geen tv. ...
  • Lezen is prima. ...
  • Luister naar muziek. ...
  • Wees actief.

Wat te doen als vakantie tegenvalt? ›

Meld uw klacht dan zo snel mogelijk bij een reisleider, host of eigenaar. Zo geeft u de reisaanbieder de kans om uw klacht op te lossen. Hij moet u een gelijkwaardige oplossing bieden. Dus de oplossing moet minstens even goed zijn als wat u met de reisaanbieder had afgesproken.

Wat te doen met slecht weer in de vakantie? ›

Activiteiten en dingen om te doen op een regenachtige dag
  • Hou een film of serie-marathon. ...
  • Lekker wegkruipen met een goed boek. ...
  • Bak wat lekkers. ...
  • Doe een puzzel of speel een bordspel. ...
  • Bezoek museums of kunstgaleries. ...
  • Breek jezelf uit een Escape Room. ...
  • Speel indoor sporten en spellen. ...
  • Plan je volgende vakantie.
Nov 17, 2022

Waarom val ik af tijdens vakantie? ›

Wanneer je op vakantie gaat heb je minder controle op je voeding en eet je vaak dingen die je thuis niet regelmatig eet. Dit zorgt er vaak voor dat je iets zwaarder wordt tijdens je vakantie, maar heeft in de meeste gevallen te maken met vocht en is verder niet echt iets om je druk over te maken.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Trent Wehner

Last Updated:

Views: 6017

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Trent Wehner

Birthday: 1993-03-14

Address: 872 Kevin Squares, New Codyville, AK 01785-0416

Phone: +18698800304764

Job: Senior Farming Developer

Hobby: Paintball, Calligraphy, Hunting, Flying disc, Lapidary, Rafting, Inline skating

Introduction: My name is Trent Wehner, I am a talented, brainy, zealous, light, funny, gleaming, attractive person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.