Tafta: materialul de un rafinament aparte, preferat de designerii contemporani. Afla care sunt motivele (2024)

Tafta: materialul de un rafinament aparte, preferat de designerii contemporani. Afla care sunt motivele (1)

De-a lungul istoriei modei, doua materiale textile au reprezentat fundamentul obiectelor vestimentare care se doreau elegante, rafinate, de o stralucire aparte - catifeaua si tafta. Tafta a fost dintodeauna asociata cu fastul si opulenta, motiv pentru care a fost preferata ca material pentru garderoba regalitatii si a aristocratiei timp de secole.

Scurt istoric

Tafta a parcurs un drum ca o odisee fascinanta, care strabate secole si continente. Materialul si-a inceput calatoria in Persia Antica, unde purta denumirea de "taftah". Termenul se refera la procesul de tesere "strans", o tehnica ce permitea obtinerea unei tesaturi fine, lucioase si rezistente. Prin Drumul Matasii, un coridor comercial care lega Estul de Vest, tafta si alte tesaturi de matase au ajuns in Europa, unde au fost rapid adoptate de nobilime si curtile regale (datorita aspectului luxos si al confortului pe care il ofereau).

In Evul Mediu si in perioada Renasterii, tafta a devenit un material extrem de pretuit in randul aristocratiei europene. Adesea era infrumusetat cu broderii din aur si argint sau decorat cu pietre pretioase, transformand articolele vestimentare in adevarate opere de arta spectaculoase. Pretul ridicat si dificultatea obtinerii au facut ca tafta sa fie asociata cu opulenta si statutul social ridicat.

Pe masura ce tehnologiile de productie s-au dezvoltat, accesul la tafta a devenit mai larg raspandit, permitand o mai mare diversitate in utilizarea acestui material. In secolele XVIII si XIX, inovatiile in tehnologia de tesere si vopsire au transformat productia de tafta, facand-o mai accesibila si pentru clasele de mijloc.

Din secolul XX si pana in prezent, tafta si-a mentinut statutul de material de lux, fiind aleasa pentru rochii de ocazie, rochii de mireasa si articole vestimentare haute couture. Tafta a ramas o alegere populara in randul designerilor de moda care doresc sa adauge volum, textura si un impact vizual dramatic creatiilor lor, continuand sa fie un simbol al elegantei si rafinamentului.

De ce tafta este atat de apreciata?

Una dintre cele mai remarcabile calitati ale taftei este textura neteda, lucioasa, care capteaza si reflecta lumina intr-un mod special. Acest lucru se datoreaza tesaturii stranse si a metodei de finisare, care netezeste fibrele, ca lumina sa reflecte uniform.

Unul dintre aspectele distinctive ale taftei este sunetul produs, ce poarta denumirea de "scroop". Acest zgomot se produce atunci cand materialul este miscat si este un rezultat al finisajelor aplicate tesaturii, precum si al densitatii inalte a tesaturii.

Datorita tehnologiilor moderne de vopsire si finisaj, tafta poate fi produsa in numeroase culori, de la nuante subtile, pastelate, pana la culori vibrante si saturate. De asem*nea, poate fi imprimata cu diverse modele, oferindu-le designerilor si producatorilor de imbracaminte posibilitati nelimitate.

Una dintre proprietatile cel mai frecvent apreciate ale taftei este capacitatea de a mentine forme structurale si de a adauga volum, caracteristica esentiala pentru crearea de rochii de seara, fuste ample si alte articole vestimentare care necesita o anumita rigiditate. Tafta poate fi, de asem*nea, usor plisata sau creponata pentru a crea texturi si detalii interesante.

In ciuda aspectului delicat si rafinat, tafta este surprinzator de rezistenta. Aceasta rezista bine la sifonare si, daca este ingrijita corespunzator, isi mentine aspectul initial pentru o lunga perioada de timp. Variantele de tafta realizate din fibre sintetice ofera o si mai mare rezistenta, facandu-le o alegere excelenta pentru articole vestimentare care necesita o intretinere redusa.

Tafta in moda contemporana

In zilele noastre, tafta si-a gasit locul atat in designul vestimentar, cat si in cel al accesoriilor sau al pieselor de mobilier.

Rochii de seara si de ocazii

Tafta ramane alegerea predilecta pentru rochii elegante, de seara si de ocazie. Datorita capacitatii sale de a mentine forme structurate, designerii o folosesc pentru a crea siluete dramatice, voluminoase, care capteaza esenta unui moment festiv.

Moda bridal

Materialul este folosit cu predilectie pentru rochiile de mireasa datorita aspectului luxos si a capacitatii de a crea siluete impresionante. Fie ca este vorba de o rochie cu trena lunga si ampla sau de un model simplu, cu linii curate, tafta adauga o nota de distinctie si sofisticare. Designerii valorifica versatilitatea sa pentru a experimenta cu pliuri, drapaje si alte tehnici de design, oferind fiecarei rochii un caracter unic.

Imbracaminte Ready-to-Wear

Desi este adesea asociata cu imbracamintea formala, tafta a fost adoptata si in colectiile ready-to-wear, datorita versatilitatii. Designerii contemporani o folosesc pentru a adauga o nota de eleganta articolelor vestimentare de zi cu zi, cum sunt modelele de fuste midi, bluze si chiar jachete.

Accesorii

Tafta este folosita si pentru a crea palarii, esarfe, funde si alte ornamente care adauga un accent de eleganta oricarei tinute.

Designul interior

Tafta a cucerit si domeniul designului interior, fiind aleasa pentru draperii, perdele si alte piese de mobilier cu elemente decorative care implica o anumita eleganta. Proprietatile sale de reflexie a luminii adauga amplitudine incaperilor, in timp ce varietatea de texturi si modele le ofera designerilor de interior suficient spatiu pentru creativitate.

Tafta: materialul de un rafinament aparte, preferat de designerii contemporani. Afla care sunt motivele (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jeremiah Abshire

Last Updated:

Views: 6075

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jeremiah Abshire

Birthday: 1993-09-14

Address: Apt. 425 92748 Jannie Centers, Port Nikitaville, VT 82110

Phone: +8096210939894

Job: Lead Healthcare Manager

Hobby: Watching movies, Watching movies, Knapping, LARPing, Coffee roasting, Lacemaking, Gaming

Introduction: My name is Jeremiah Abshire, I am a outstanding, kind, clever, hilarious, curious, hilarious, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.